Een nieuwe kat introduceren in huis

Een nieuwe kat introduceren is altijd even een dingetje. Als je al één of meerdere katten of kittens in huis hebt, is het belangrijk om de nieuwe kat goed te introduceren.

Maar wat is nu de beste methode om de katten aan elkaar te laten wennen? Plaats je de katten direct bij elkaar in één ruimte, waardoor de kans groot is dat ze gaan vechten? Of laat je de nieuwe kat rustig introduceren in de nieuwe omgeving? Wat is nu de beste methode om katten aan elkaar te introduceren?

Onze ervaring met een nieuwe kat introduceren

Zelf hebben wij twee keer een nieuwe kat in een nieuw huis laten introduceren. Wij begonnen namelijk met 1 asiel kat Snoetje en hierna volgde onze Black Golden Tabby Brit, genaamd Daya. Natuurlijk waren zij niet direct de beste vriendjes. Het was intussen Snoetje haar territorium geworden, zie daar maar eens tussen te komen.

Het is altijd afwachten hoe katten op elkaar reageren. In het begin is het namelijk altijd blazen naar elkaar, elkaar ontwijken, slaan of het opzetten van een bolle rug of dikke staart. Het heeft simpelweg tijd nodig tot beiden katten zich comfortabel gaan voelen.

Wij besloten om Daya de nieuwe kat te introduceren in dezelfde ruimte van Snoetje. Daya was op dit moment nog een kitten van zo’n 4 maanden oud. Dit startte met wat geblaas en het ontwijken van elkaar. Na een aantal uurtjes zag je al lichtelijke verbetering.

Voor de nacht besloten wij beiden katten apart in een ruimte te plaatsen. In de nacht kan je ze niet de hele tijd in de gaten houden en de kans was aanwezig dat ze onderling gingen vechten. Dit moet je absoluut niet willen, omdat katten geen grenzen kennen en door blijven gaan tot het bittere eind.

Dit kan uiteindelijk resulteren in een doodsbange kat en een onderlinge relatie die nooit meer goed komt. In de dagen die volgden ging dit steeds beter en op een gegeven moment lagen ze ineens samen op de krabpaal.

Snoetje nam eigenlijk de “moeder” rol aan en begon het kitten Daya continu te wassen. Toen het ijs eenmaal gebroken was, waren zij onafscheidelijk en speelmaatjes voor het leven.

Territorium en geurtjes

Dat het vaak wat stroef verloopt bij het introduceren van een nieuwe kat in huis, heeft alles te maken met zijn of haar territorium afbakenen. Een kat laat namelijk zijn of haar luchtjes achter in huis. Wanneer er een nieuwe kat in de omgeving komt, zal de kat er alles aan doen om te laten blijken dat dit zijn territorium is.

Het afschermen van het territorium gaat vaak gepaard met grommen, blazen, slaan, een dikke staart opzetten of een bolle rug maken. Dit is een gewoonte vanuit de natuur en dit zie je bij elke kat terug.

Katten zijn erg gehecht aan hun eigen territorium. Ze bakenen dit af en zijn er niet altijd toe bereid om nieuwe katten of nieuwe gezinsleden toe te laten. Op deze manier laten ze aan de nieuwe bewoner zien wie er de baas is in dit huis.

Wanneer de nieuwe kat of ander huisdier, zich niet aan de regels houdt kan dit regelmatig worden bestraft.

Hoe kun je het beste een kat introduceren in een nieuw huis?

Een kat introduceren in een nieuw huis is vaak ook wel even wennen. Zelf hebben wij dit twee keer mee gemaakt. Nadat Daya bij ons kwam, heeft Hailey ook haar plekje bij ons in huis gevonden. Onze aanpak hierin was, dat wij de katten vrij lieten lopen in de nieuwe ruimte. Zo hebben zij een aantal uur rond gelopen, overal aan geroken en hun plekjes ontdekt.

Door middel van deze tactiek hadden zij de kans om rustig te wennen aan de nieuwe situatie. Voor katten is dit toch altijd even wennen, net als dit voor mensen zo is.

Op deze manier konden ze de nieuwe omgeving eigen maken en wennen aan de nieuwe leef omgeving. We hadden direct de kattenmand en de krabpaal in een stuk van de kamer gezet, zodat zij direct een eigen plekje konden creëren.

Reacties

0 reacties