Welke planten zijn giftig voor een kat
Giftige planten voor katten, veel mensen weten niet dat ze er zijn. Iedereen vind het leuk om een mooi boeket in de woonkamer te hebben staan of een kerstboom met kerst. Maar is dit wel zo verstandig met katten in huis?
Aangezien wij zelf 3 katten in huis hebben, weten wij precies welke plant wel en niet giftig is voor jouw pluizenbol. Deze waardevolle informatie willen wij graag met jou delen.
Wij hebben een lijst samengesteld met giftige planten voor katten. Goed om te benoemen is wel dat wij niet alle plantensoorten kennen en er dus mogelijk nog meer giftige planten bestaan. Zoek altijd van te voren uit of een plant giftig is voor jouw kat of niet. Zo voorkom je een hoop narigheid.
Mocht je toch een plant in je woonkamer of tuin hebben staan die in onze lijst staat genoemd, zorg er dan voor dat jouw kat hier niet bij kan. Het kan namelijk al gevaarlijk zijn wanneer jouw kat gaat kauwen aan de bladeren.
Een andere tip is om bijvoorbeeld elke plant die je in huis hebt, in een andere ruimte te plaatsen dan de katten. Zelf plaatsen wij boeketten of andere bloemen in een kamer waar de katten niet in kunnen. Zo weten we zeker dat onze pluizen vriendjes geen gevaar lopen.

Welke planten zijn giftig voor katten?
- Tulpen
- Narcissen
- Lelies
- Cyclamen
- Hyacinten
- Zijdeplant
- Wasbloem
- Vingerplant
- Sneeuwklokje
- Sint Jozefplant
- Sierpeper
- Sansevieria
- Philodendron
- Oleander
- Maretak
- Maagdenpalm
- Lepelplant
- Lelietje-van-dalen
- Lathyrus
- Kerstster
- Kerstroos
- Kegelsleutelbloem
- Kansenboom
- Kamerpalm
- Kamerbrem
- Iris
- Hulst
- Hortensia
- Hedera
- Ficus
- Dieffenbachia
- Cyclaam
- Croton
- Chrysant
- Calla
- Caladium
- Bitterblad
- Azalea
- Annemoon
- Amaryllis
- Aloë vera
- Alocasia
- Allamande
- Agave
- Taxus
- Spaanse Tijm
- Sagopalm
- Drakenklimop
- Vredeslelie
- Marihuana
- Kalanchoë
- Klimop
- Madeliefje
- Wonderboon
- Rhododendrons
- Herfstkrokus
Wat zijn de giftige delen van de plant?
Dit is per plant verschillend, bij de één is het blad al giftig en bij de ander de bloem zelf. Neem geen onnodig risico in principe is de gehele plant giftig voor katten. Alleen is bij de ene plant een hogere concentratie gif aanwezig in het ene deel en bij een andere plant mogelijk in een ander deel.
Wat zijn de risico’s van giftige planten voor katten?
Het risico van giftige planten voor katten, is per plant verschillend. De ene plant is giftiger dan de ander. Soms is het zelfs zo dat ene deel van een plant giftiger is dan het ander. Daarom staat voorzichtigheid altijd voorop. Je kunt beter voorzichtig genoeg zijn dan dat het gruwelijk mis gaat.
Per kat en per plant is het dus een apart verhaal. Soms kan één hapje van een plant of blad al een dodelijke afloop betekenen. Terwijl er op een volgend moment een groter deel van een plant is gegeten en dit vrij weinig effect heeft.
Het hebben van planten in huis is daarom altijd een risico als je katten in huis hebt. Zelf nemen wij het risico bewust niet, als wij een bloemetje cadeau krijgen zetten wij deze altijd apart. Je zou het jezelf nooit vergeven als er toch een giftige plant tussen zou zitten.
Wat zijn de symptomen van een vergiftiging bij een kat door planten?
De symptomen van een vergiftiging door planten kunnen onder andere bestaan uit:
- Diarree
- Braken
- Zwelling en roodheid of jeuk aan de ogen of mond
- Dit kan opspelen na het oplopen van een irritatie of ontsteking
- Irritatie van de huid
- Blaasjes in de mond of op de slijmvliezen
- Geen eetlust
Als je ooit in de situatie terecht komt dat je ook maar vermoed dat je kat van een plant gegeten heeft, bel direct de dierenarts! Als je “bewijsmateriaal” vind neem dit direct mee, zodat ze ter plekke een diagnose kunnen stellen.
Hoe sneller er achterhaald wordt hoe erg de vergiftiging is des te sneller kunnen ze hierna handelen.
Er zijn ook giftige stoffen die de organen aantasten. Symptomen die hierbij komen kijken zijn onder andere: kwijlen, het verliezen van energie en kracht, je kat kan in elkaar zakken, een verhoging van de hartslag, veel meer drinken dan normaal, meer urineren dan normaal, beperking bij het ademhalen, beperking bij het slikken.

Mijn kat heeft een giftige plant gegeten, wat kan ik nu het beste doen?
Als je ook maar het idee hebt dat je kat van een giftige plant gegeten heeft, bel direct je dierenarts! Zij kunnen zo snel mogelijk een diagnose stellen aan de hand van jouw verhaal. Verder kunnen ze hier een behandelplan voor opstellen.
Wat erg belangrijk is om direct te doen, is de planten of bladeren resten uit de mond van jouw kat te verwijderen. Verder is het erg belangrijk om de aanwijzingen van jouw dierenarts goed op te volgen.
Een tip van ons: Zorg dat je de naam van de plant weet waarvan jouw kat heeft gegeten. Als je in de mogelijkheid bent om een stuk van de giftige plant mee te nemen, dan is dit een toevoeging voor de dierenarts. Neem alles mee waarvan jij denkt dat het ook nuttig kan zijn en de dierenarts kan helpen bij het stellen van een diagnose en behandeling.
Wees altijd alert met giftige planten in huis of de tuin
Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat een mooie kerstboom al giftig is voor hun kat. Een kerstboom staat natuurlijk heel knus en gezellig tijdens de feestdagen, maar de naalden hiervan zijn ontzettend giftig.
In een onbewaakt ogenblik zou het zomaar kunnen gebeuren dat jouw kat een hap neemt van de naalden. Katten hebben regelmatig behoefte aan bladeren of gras als ze misselijk zijn door bijvoorbeeld een haarbal. Het kan dan zomaar gebeuren dat je kat naar de kerstboom grijpt. Gras en bladeren staan erom bekend, een werking te hebben tegen de misselijkheid.
Veel katten waaronder die van ons, vinden het ook nog eens leuk om met bijvoorbeeld rozen of planten te spelen. Maar dit zijn juist de meest onschuldige momenten. Een vergiftiging hoeft niet direct zichtbaar te zijn voor de buiten wereld. Dit kan ook onopgemerkt in werking treden.
Je gaat mogelijk pas symptomen ontdekken, als het gif is opgenomen en de kat daadwerkelijk ziek is geworden.
Welke planten zijn dan wel veilig voor je kat?
Uiteraard zijn er niet alleen maar planten en bloemen die giftig zijn voor katten. Als jij er 100% zeker van wilt zijn dat een plant veilig is voor jouw kat, doe dan goed onderzoek van te voren. Of kies voor de meest veilige optie en plaats jouw bloemenboeket of plantje in een afgesloten ruimte.
Lijst met niet giftige planten voor katten:
- Palm
- Calathea
- Bananenplant
- Varen
- Pannenkoekplant
- Polyscias Fabian
- Zonnebloem
- Leeuwenbek
- Dille
- Gerbera
- Kattengras

Tot slot vragen wij jou om goed onderzoek te doen naar planten of bloemen in huis, zodat je geen giftige planten voor katten in en rondom huis hebt.
Reacties
0 reacties