bestrijden van vlooien bij je kat

Ojee, je bent er achter gekomen dat jouw kat vlooien heeft. Dit is natuurlijk heel erg vervelend voor jouw trouwe viervoeter. Bovendien is het ook nog lastig om vlooien te bestrijden bij katten. Je kunt het dus beter voorkomen.

In dit artikel geven wij een aantal tips om vlooien bij katten te behandelen. Daarnaast leggen wij ook kort uit de volgende onderwerpen uit:

  • Wat zijn vlooien?
  • Hoe krijgen katten vlooien?
  • Vlooienmiddelen
  • Hoe moet je vlooien bestrijden in huis?

Wil jij dus meer te weten komen over vlooien bij jouw kat? Lees dan gerust verder!


Wat zijn vlooien?

Vlooien zijn bloedzuigende parasieten. Een vlo kan heel vervelend zijn voor mens en dier. Vlooien kunnen tussen de 1 tot 3mm groot worden. Ook kunnen ze heel goed springen van bijvoorbeeld mens naar dier.

Wanneer een vlo eenmaal op een kat of ander dier zit, kan zij zich enorm snel voortplanten. Een vlo kan gemiddeld zo’n 50 eitjes per dag in de vacht van een dier planten. Uiteindelijk rolt een vlo uit de vacht van het dier en komt in huis terecht. Dit kunnen zij zonder bloed nog wel 100 dagen volhouden.

De hele omgeving kan dus snel bezaaid zijn met vlooien. Wanneer een vlo dus in leven wilt blijven, heeft zij altijd bloed nodig. Alleen zo kan zij zichzelf voorplanten. Je hoeft geen rekenkundige te zijn om te bedenken dat er in een mum van tijd, enorm veel vlooien in jouw huis kunnen rondlopen.

Ook kun je last krijgen van een vlooienplaag. Uit de eitjes komen na 2 tot 4 dagen larven. Deze larven verstoppen zich vaak en kunnen zich na 2 tot 3 weken verpoppen. Pas dan spreken wij van een volgroeide vlo.

Wanneer de vlo in een cocon blijft en er pas later uitkomt, kun je een vlooienplaag krijgen. Je hele huis kan dan bezaaid raken met vlooien.

vlooien-kat

Hoe krijgen katten vlooien?

Vlooien zijn er over het algemeen niet het hele jaar. Het vlooienseizoen begint meestal rond de lente en kan tot de herfst aanhouden. De buitentemperatuur moet boven de 20 graden zijn en de vochtigheidsgraad rond de 70%. Dit is de ideale overlevingskans van een vlo.

Vlooien kun je als mens mee naar binnen nemen. Denk bijvoorbeeld aan de springkracht die zij hebben om op kleding, schoenen en tassen mee te liften naar binnen. Via deze manier kunnen vlooien per ongeluk bij jouw in huis terecht komen. Uiteraard zijn zij direct op zoek naar een huisdier, om te blijven overleven.

Binnenkatten hebben een lager risico om vlooien te krijgen, maar dit is dus zeker niet uitgesloten. Als jij ziet dat jouw kat veel aan het krabben of bijten is, dan kan het heel goed zijn dat hij vlooien heeft. Daarom is het belangrijk dat je dit regelmatig checkt.

Dit kun je bijvoorbeeld checken met een vlooienkam. Kam op de warme plekken van jouw huisdier, zoals de lies of nek. Leg het haar en de vlooienkam op een stukje toiletpapier of keukenrol. Check vervolgens of je kleine zwarte puntjes ziet, dit kan namelijk een vlo zijn. Tot slot kun je de kam afvegen aan het papiertje. Als dit rood is, dan kan dit bloed zijn en weet je bijna zeker dat jouw kat vlooien heeft.


Hoe ontstaat een vlooienplaag?

Wanneer jou kat eenmaal last heeft van vlooien, kunnen er steeds meer vlooien bij komen. Maar hoe ontstaat dan eigenlijk een vlooienplaag?

  1. Je kat of ander huisdier krijgt een vlo en zal zich op een warme plek nestelen.
  2. Deze vlo zuigt zich vol met bloed van jouw kat of ander huisdier.
  3. Vervolgens legt de vlo elke dag zo’n 50 nieuwe eitjes op de huid van jouw kat of ander huisdier
  4. Door de jeuk en het krabben, vallen de eitjes van de huid af. Deze eitjes komen vervolgens op de grond terecht.
  5. Uit de vlooien eitjes komen larven. Deze larven voedden zichzelf met huidschilfers. Deze vinden zij bijvoorbeeld op meubilair of tapijt.
  6. Wanneer de larve volgroeid is, dan ontpopt hij zich tot een volwassen vlo.
  7. De cyclus is rond.

Aangezien een vlo zo’n 50 eitjes per dag kan leggen, kan dit zich al snel vermenigvuldigen. Als je er dus niks aan doet, dan ontstaat er een vlooienplaag.


Waarom is het belangrijk om vlooien te bestrijden en te voorkomen?

Ten eerste is voorkomen beter dan genezen. Er zijn een aantal redenen voor zowel je kat als voor jou, om vlooien te bestrijden en te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Jeuk
  • Allergie
  • Wormen

Katten kunnen enorm veel jeuk krijgen van vlooien. Bovendien kunnen de vlooien hard bijten en dit kan voor een kat behoorlijk pijn zijn. Als de vlo bijt, dan laat hij een beetje speeksel achter, zodat het bloed niet gaat klonteren. Dit kan voor veel jeuk en irritatie zorgen, waardoor jouw kat gaat bijten en krabben.

Daarnaast kunnen sommige katten allergisch zijn voor vlooien, met name door het speeksel. Sommige katten kunnen hierdoor enorm veel jeuk krijgen, tot bloedens aan toe. Bovendien kunnen katten hier ook bloedarmoede van krijgen, als ze regelmatig last van vlooien hebben.

Tot slot kunnen wormen zich schuilhouden in een pop van een vlo. Als een vlo wordt gegeten door een kat, dan kan de vlo en de worm in het maag-darm kanaal van jouw kat komen. Vlooien zullen dit niet overleven, maar worden helaas wel. Daarom is het ook handig om jouw kat te ontwormen, nadat je vlooien hebt ontdekt.


Vlooienmiddelen om vlooien te behandelen

Er zijn enorm veel verschillende vlooienmiddelen, die je kunt gebruiken om vlooien te bestrijden. Maar wat zijn de beste vlooienmiddelen voor een kat? Wij hebben de beste bestrijdingsmiddelen tegen vlooien op een rijtje gezet.

Tip: Twijfel je wat je moet gebruiken? Lees ten alle tijden de bijsluiter of vraag om advies bij een dierenarts.

1. Vlooienbanden

Wanneer jou kat bekend is met een halsband, dan is een vlooienbad een goede optie. Een vlooienband gaat om de nek van jouw huisdier en bevat vlooienmiddel wat ongeveer 6 maanden werkzaam tegen vlooien is. Tussen de 2 tot 4 dagen is de vlooienband volledig werkzaam.

Vaak hebben vlooienbanden een veiligheidssysteem, zodat dit niet het nekje voor je kat afknelt maar juist oprekt in noodsituaties. Wanneer jij een buitenkat hebt, dan is dit een ideale uitvinding. Bovendien kunnen vlooienbanden tegen regen en blijft het vlooienmiddel werkzaam.

Ideaal voor:

  • Buitenkatten
  • Katten die halsbanden gewend zijn
  • “langdurig” bestrijden van de vlooien voor jouw kat

2. Vlooien anti-conceptie

Jaja, ook voor katten kun je anti-conceptie gebruiken. In de vorm van een knijpampul kun je dit preventief maandelijks aan jouw kat geven. Dit middel kun je bijvoorbeeld door het voer mengen of rechtstreeks in de bek geven. Vlooien en vlooienplagen kun je door de vlooien anti-conceptie voorkomen.

Wanneer je vlooien ontdekt hebt bij jouw kat of in huis, dan is het wel verstandig om dit eerst te behandelen voordat je met dit vlooienmiddel aan de slag gaat. Verder is de vlooien anti-conceptie veilig voor zogende en drachtige poezen.

Ideaal voor:

  • Voorkomen van vlooien in huis
  • Maandelijkse preventie
  • Drachtige en zogende poezen

3. Vlooiendruppels/vlooienpipet

Het laatste vlooienmiddel wat wij gaan behandelen, is voor de meeste mensen wel bekend. De vlooiendruppels of vlooienpipet worden namelijk vaak gebruikt door katten eigenaren.

De vlooiendruppels zijn geschikt voor katten vanaf de 8e levensweek en voor katten die meer dan 1 kilo wegen. Je druppelt met een pipet gemakkelijk de druppels op de huid van jouw huisdier.

Ideaal voor:

  • Stressvrij behandelen van jouw kat
  • Makkelijk te gebruiken
  • Gemiddeld lange werking voor bescherming tegen vlooien (+- 5 weken)

Tips voor vlooien bestrijden in huis

Wil jij vlooien bestrijden in huis? Dan zijn er een aantal mogelijkheden. Wij hebben een aantal tips verzameld en voor jou op een rijtje gezet.

Tip 1: Vlooien in huis bestrijden met azijn

Azijn kan een effectieve manier zijn om verschillende ongedierte te bestrijden. Zoals wij eerder hebben verteld, zitten vlooien vaak op warme plekken in huis, zoals onder het tapijt. Als je het tapijt reinigt met azijn, dan kunnen de vlooieneitjes, door het zuur van azijn, kapot gemaakt worden.

Tip 2: Zout strooien tegen vlooien

Zout zorgt voor uitdroging. Daarom kun je dit middel prima gebruiken op plaatsen, die moeilijk te bereiken zijn. Door middel van zout strooien, zullen de eitjes, larven en vlooien uitdrogen. Daarna is het belangrijk dat je de plekken goed zuigt met de stofzuiger. Verwijder de zak direct na het zuigen en gooi deze in een afval container buiten.

Tip 3: Vlooien tegenhouden met planten

Sommige plantensoorten kunnen uitstekend werken tegen vlooien. Vlooien houden bijvoorbeeld niet van lavendel, citroengras, munt, chrysanten en rozemarijn. Deze planten bevatten namelijk sterke geuren en oliƫn, die voor vlooien onaangenaam zijn. Let wel op dat je kat dit niet als speeltje ziet en springt in jouw leuke plantjes.


Tips om Vlooien in huis te voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom hieronder ook een aantal tips om vlooien in huis te voorkomen.

Tip 1: Regelmatig je huis stofzuigen

Deze tip is zeker van toepassing als je vloerbedekking hebt en stoffen meubilair. De larven van vlooien zitten namelijk op moeilijk bereikbare plekken, zoals kieren, naden, plinten en onder een kast. Zuig daarom altijd goed op plekken waar jouw huisdier vaak ligt. Als je een stofzuiger met zak hebt, dan is het ook aan te raden om deze direct te vervangen. Zo kun je namelijk voorkomen dat er een vlooienplaag ontwikkeld in de zak.

Tip 2: Gebruik Vlooienmiddelen ter preventie

In dit artikel hebben wij een aantal vlooienmiddelen besproken. Dit kun je allemaal ter preventie gebruiken. Door katten regelmatig te behandelen met bijvoorbeeld vlooiendruppels, zul je minder snel vlooien in huis krijgen. Ook kun je regelmatig een vlooienkam gebruiken om de vacht uit te kammen, zodat hierin geen vlooien eitjes worden gelegd.

Tip 3: Regelmatig de kattenmand schoonmaken

De slaapplek van je kat kun je het beste regelmatig schoonmaken. Vaak kun je de kattenmanden uitkloppen of wassen op 60 graden celsius. Met deze temperatuur/behandeling, zullen vlooien en eitjes namelijk dood gaan. Je kunt ook de kattenmanden in de zon hangen.

Tip 4: Omgevingsspray tegen vlooien

De omgevingsspray bevat een werkzame stof Dimeticone, waardoor de vlooien, larven, eieren en poppen verstikken. De omgevingsspray kun je dus ideaal spray-en op plaatsen waar jouw huisdier regelmatig komt. Zeker op hoekjes en kiertjes. Gemiddeld werkt de omgevingsspray zo’n 9 weken tegen alle stadia van de levencyclus van de vlo. Daarnaast is het geurloos, kleurloos en allergenen vrij en werkt ook tegen huisstofmijt en allergenen.

Wij hopen dat je iets aan dit artikel hebt gehad en wensen jouw succes met het bestrijden en voorkomen van vlooien bij jouw kat.

Reacties

0 reacties