Britse Korthaar

De Britse Korthaar is een enorm populair kattenras in Nederland. Dit vinden wij niet zo heel vreemd. Het zijn namelijk prachtige beestjes, die ook nog eens erg sociaal zijn. Zelf hebben wij twee Britse kortharen als huisdier, namelijk een black silver tabby blotched (Daya) en een black golden tabby blotched (Hailey).

Mogelijk ben je opzoek naar meer informatie over de Britse Korthaar, omdat je overweegt een Britse Korthaar te kopen? In ons uitgebreide artikel vertellen wij alles wat je moet weten over dit prachtige kattenras.


Wat is een Britse korthaar?

Is het nu Brits Korthaar of Britse Korthaar? Veel mensen zijn hier vaak mee in de war. Wij houden het daarom op Britse. In Nederland is de Britse Korthaar een enorm populair kattenras.

Wij kunnen wel raden waar dit mee te maken heeft. De Britse Korthaar katten zijn prachtige beestjes om naar te kijken. Bovendien staan ze bekend als echte gezelschapsdieren. Dit is vaak de hoofdreden, waarom mensen een huisdier in huis nemen.

Mensen vinden het fijn om gezelschap om zich heen te hebben, maar de Britse Korthaar zelf ook. Dit is een ideale match. Daarnaast zijn de Britse Kortharen erg vriendelijk tegen kleine kinderen en andere dieren of katten. De Brit staat er niet om bekend, een echte schootkat te zijn. Daarnaast vindt hij het wel fijn om dicht in de buurt van zijn of haar baasje te zijn. Ze laten vaak op hun eigen manier weten dat ze aandacht willen.


Geschiedenis van de Britse Korthaar

De afkomst van de Britse Korthaar dateert alweer van behoorlijk wat jaren geleden. Het is bovendien het oudste kattenras van geheel Groot-Brittannië. Aan het einde van de 19e eeuw werd het kattenras vooral gefokt voor een specifieke kleur en de tekening in de vacht. Vervolgens is de Brit gekruist met het kattenras de Pers, om meer volume te creëren in omvang van het hoofd en het lichaamsvolume.

Door de kruisingen van de twee kattenrassen, gebeurt het weleens dat er een Britse Langhaar kitten geboren wordt. Dit is een zeldzaamheid die afstamt uit het verleden. Er zijn ook Brits Korthaar Catterys, die fokken met het kattenras de Brits Langhaar.


Uiterlijk van de Britse Korthaar

Veel mensen hebben weleens een Britse Korthaar gezien. Het bekendste type is mogelijk de blauwgrijze Brits Korthaar. Dit type wordt vaak vergeleken met een pluizige grote teddybeer. Hier kunnen wij ons helemaal in vinden, ze staan bekend om het ronde gezicht en hebben vaak een hele dikke vacht. Vandaar ook de vergelijking met de Teddybeer.

Bovendien zijn de ogen van een Brits Korthaar prachtig! De kenmerken van een blauwe of grijze Brits Korthaar zijn vaak de gele of oranje ogen. Het is echt een prachtige combinatie, waar je op slag verliefd van raakt.

Het gewicht van de vrouwtjes ligt vaak rond de 5 kilo en de mannetjes kunnen zelfs een gewicht van 7 kilo behalen.


Britse Korthaar met andere katten

De Britse Korthaar kan prima samen met andere katten. Bovendien kunnen zij niet alleen met andere katten overweg, maar ook honden of kleine kinderen. Zelf hebben wij 2 Britse Kortharen thuis en één asiel kat, alle drie de katten kunnen prima met elkaar overweg. Daarnaast hebben wij ook nog eens twee kleine kinderen, waar onze Britten enorm op gesteld zijn.


Britse Korthaar karakter

Het karakter van een Britse Korthaar staat over het algemeen bekend als rustig, sociaal en erg vriendelijk. Bovendien laten zij erg veel toe van hun omgeving. Zo zijn ze bijvoorbeeld enorm aanhankelijk naar hun baas of baasjes en houden ze van gezelschap. Daarnaast vinden zij het erg prettig om aangehaald te worden.

Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen op de regel. Zo hebben wij zelf één Britse Korthaar, die erg verlegen is en de aandacht schuwt. Zeker wanneer er onbekende mensen op visite zijn, zie je haar zelden. Maar ondanks haar verlegenheid vindt ze het toch fijn om bij je te liggen, als je met een dekentje op de bank gaat liggen.

Wanneer is een Brit volgroeid?

Zoals het bij iedere kat tijd nodig heeft om zich volledig te ontwikkelen, is dit bij de Brits Korthaar ook zeker het geval. Het duurt tussen de 2 a 3 jaar voordat een Brits Korthaar volgroeid is.


Vachtkleuren van dit kattenras

Het Britse Korthaar ras is onderverdeeld in verschillende types, zo kan je een raskat hebben in één kleur of meerkleurig.

De bekendste Britse Korthaar types zijn:

 • Black Silver Tabby
 • Black Golden Tabby
 • Blauw/Grijze Brits Korthaar
 • Lilac
 • Brits Korthaar wit
 • Blauwschildpad
 • Crème
 • Brits Korthaar Cinnamon
 • Brits korthaar silver shaded

Verzorging van de Britse Korthaar

De vacht van een Britse Korthaar staat erom bekend kort en vrij dik te zijn. Het is dan ook erg belangrijk dat je de vacht goed verzorgd. Borstel je kat minimaal één keer per week om de losse katten haren te verwijderen.

Ongeveer twee keer per jaar krijgt jouw kat een nieuwe vacht. De rui ontstaat in de herfst en in de lente. Op deze momenten zal je dan ook vaker lossen haren in je huis zien rond dwarrelen.

Daarnaast is het belangrijk om de nagels van jouw Brits Korthaar goed te onderhouden. Als je het van kleins af aan aanleert om de nageltjes te knippen, dan raken ze hieraan gewend. Dit scheelt een hoop gedoe voor als de kat ouder wordt.

Verder is het aan te raden om de kattenbak minimaal één keer per dag schoon te maken. Zeker wanneer je meerdere katten in huis hebt, die hier gebruik van maken. Als de kattenbak namelijk niet schoon genoeg is, is er het gevaar dat de katten hun behoefte gaan doen in de woonkamer of andere ruimte.

Tip van ons: Gebruik geen schoonmaakmiddelen met een heftige parfum lucht eraan, hier kan de kat ook van slag van raken en geen gebruik meer van de bak willen maken.


Britse Korthaar ziekten

Er zijn twee erfelijke aandoeningen, die helaas vaak voorkomen bij de Britse Korthaar:

 • HCM: Hypertrofische cardiomyopathie
 • PKD: Cystenieren

HCM is één van de ziektes die helaas veel voorkomen bij de Britse Korthaar. Het gaat hierbij om een ziekte die vroeg of laat toeslaat, in de vorm van acute hartfalen.

Daarnaast komt de ziekte PKD (cystenieren) vaak voor. Deze ziekte resulteert uiteindelijk in geleidelijke nierfalen.

Wanneer je ervoor kiest om een kitten te herplaatsen of kitten te kopen, is het van groot belang dat beide ouders zijn getest op deze erfelijke aandoeningen. Je ziet vaak dat Britse Korthaar fokkers de verantwoording nemen om preventief beide ouders op deze aandoeningen te testen.

Tip: Als je hier nergens informatie over kan vinden of lezen, vraag deze informatie dan op bij jouw Britse Korthaar Cattery. De Cattery moet hier namelijk testresultaten van hebben, die door de koper ingezien kunnen worden.

Bovendien zijn Cattery’s verplicht om ouders uit de fok te halen, wanneer ze positief testen op één van deze aandoeningen.


Britse korthaar levensverwachting

De levensverwachting van een Britse Korthaar heeft natuurlijk alles te maken met het leefpatroon van het dier. De gemiddelde leeftijd is tussen de 12 a 13 jaar, maar hiervoor geldt ook weer dat er uitzonderingen op deze regel zijn. Wij hebben regelmatig verhalen gehoord van Britse Kortharen die 19 a 20 jaar zijn geworden.


Britse Korthaar kittens

Als je van plan bent om een Britse Korthaar kitten te kopen, zijn er een aantal zaken waar je goed over na moet denken. Het is goed om jezelf van tevoren af te vragen of je het kitten een warm huis kunt bieden. Zo komen er een aantal verantwoordelijkheden bij kijken zoals:

 • Het verschonen van de kattenbak
 • De vacht die verzorgd moet worden
 • Een kitten heeft aandacht nodig en wil graag spelen
 • Je krijgt te maken met rondslingerende haren, kan je hiertegen of ben je bereidt dit op te ruimen?

Voordat je de overweging maakt om een Britse Korthaar kitten te kopen, zijn er een aantal vragen die je jezelf kunt stellen zoals:

 • Wil je liever een kater of een poes?
 • Gaat je voorkeur uit naar 1 of meerdere katten?

Ben jij iemand die veel thuis is, dan kan je ervoor kiezen om maar één kat te nemen. Ben jij een persoon die veel van huis is, is het voor de kat prettiger om een tweede kat te nemen. Zo hebben ze altijd elkaar om zichzelf te kunnen vermaken.

Zelf zijn wij begonnen met een asiel kat en hier hebben wij een Black Golden Tabby bij genomen. Zo waren ze altijd samen op momenten dat wij moesten werken of andere afspraken buiten de deur hadden. Hierna is onze derde aanwinst erbij gekomen, een Black Silver Tabby kitten.


Welke kleur heeft jouw voorkeur?

De Britse Korthaar is er in verschillende kleuren. Iedere persoon heeft zijn eigen voorkeur of voorkeuren. Het is goed om van tevoren te bepalen voor welke kleur je wilt gaan. Op deze manier kan je veel gerichter zoeken naar jouw droomkat.


Hoe weet je welke fokker je het beste kunt kiezen?

Dit is van een aantal zaken afhankelijk. Zelf hebben wij ervaring met één fokker. Waar wij op hebben gelet is de omgeving waar de katten opgegroeid zijn. Is de omgeving schoon en wordt de kattenbak goed verschoond? Hoe worden de katten verzorgd?

Verder is het erg belangrijk voor de ontwikkeling van de kitten, dat deze goed de mogelijkheid heeft om te socialiseren. Neemt de fokker hier voldoende tijd en verantwoording voor? Zijn er meerdere dieren aanwezig in de woning? Worden de kittens bijvoorbeeld grootgebracht in een omgeving met honden?

Er zijn genoeg zaken waar je rekening mee kunt houden om jouw Britse Korthaar te kopen.

Reacties

0 reacties