De beste kattenbak kopen

Als je een kat in huis hebt is een kattenbak onmisbaar. Maar wat voor een soort kattenbak moet je kopen?

Waar doe je goed aan of juist niet? We kunnen ons zomaar voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Er is namelijk zoveel aanbod, dat het vaak lastig is om een keuze te maken.

In dit artikel gaan wij jou meer vertellen over de beste kattenbak. Wij hebben nauwkeurig onderzoek gedaan en vertellen jou de voor en nadelen van de kattentoiletten. Daarnaast geven we diverse tips voor het kopen van een kattenbak, zodat jij de beste kattenbak voor jouw kat koopt.

Intussen hebben wij al redelijk wat kattenbakken versleten, de één was beter van kwaliteit dan de ander. Uit onze eigen ervaringen zijn we erachter gekomen dat de prijs niet zozeer heel hoog hoeft te zijn voor goede kwaliteit.


Wat is een kattenbak?

De kattenbak is eigenlijk hetzelfde als een toilet voor mensen. Jouw kat doet zijn behoefte in de kattenbak. Nadat hij zijn behoefte heeft gedaan bedekt hij het met kattengrit of hout korrels. Dit doet hij doormiddel van graven in de bak.

De regel is als volgt, per kat wordt er aangeraden om minimaal één kattenbak in huis te hebben. Dit is uiteraard een advies en er zijn altijd uitzonderingen.

Zo heb je bijvoorbeeld kattenbakken voor grote katten. In deze kattenbakken kan meer kattengrit en er is meer ruimte voor je kat. Zelf hebben wij drie katten in huis en 2 grote kattenbakken. Onze katten zijn van kleins af aan gewend om gebruik te maken van twee kattentoiletten.

Wat wij veel zien gebeuren is dat de behoefte van de katten wordt verspreid over beide bakken. Zoals gezegd is dit in elke situatie anders.

De kattenbak moet ten allen tijden goed bereikbaar zijn voor jouw katten. Als dit niet het geval is, dan is er een grote kans dat zij hun behoefte in jouw woonkamer gaan doen.

Daarnaast is het belangrijk om de bak goed te vullen met bijvoorbeeld kattengrit of houtkorrels. Ook is het aan te raden om de kattenbak, minimaal één keer per dag uit te scheppen. Zo voorkom je namelijk dat de katten niet meer op de kattenbak gaan, om dat hij te vies is.


Waarom een kattenbak kopen?

Als jij katten hebt, die alleen in huis lopen, dan ontkom je er niet om een kattenbak te kopen. Veel mensen vinden het afgrijselijke dingen. Ze zien er namelijk niet altijd even mooi uit.

Een kattenbak is dus een bak, waarin jouw kat zijn behoefte kan doen. Zo blijft jouw huis verder vrij van plas en ontlasting.

Hier zijn in de afgelopen jaren steeds meer oplossingen voor verzonnen. Zo heb je bijvoorbeeld de automatische kattenbak of een design kattenbak. Ook kun je kiezen voor een kattenbakombouw. Je bouwt de kattenbak dan letterlijk in een frame.

In het frame is een gat aanwezig, waarin je de kattenbak kunt plaatsen. Als je de kattenbak wilt verschonen haal je de kattenbakombouw weg en je plaatst hem na het verschonen weer terug.


De beste kattenbak

Zelf maken wij al enige tijd gebruik van de kattenbak: Imac kattenbak maddy roze . Onze ervaringen met dit kattentoilet zijn uiterst positief. De katten hebben de ruimte om te staan en rustig te graven. Daarnaast is het plastic van goede kwaliteit. De bak kan zeker een aantal jaren mee.

Intussen zijn wij al begonnen aan het tweede kattentoilet van het merk Imac. Omdat wij zelf drie katten hebben en je er niet onderuit komt om de zoveel jaren een nieuwe bak te kopen. Door de urine wordt het plastic aangetast en na loop van tijd wordt dit toch dunner.

Voor ons was het belangrijkste dat de bak ruim is en een hoge instap heeft. Zodat de katten lekker de ruimte hebben en de resten vanuit het toilet niet snel buiten de bak belanden.

Hieronder kun je de beste kattenbakken bekijken.

Om een zo goed mogelijk beoordeling te maken, hebben wij rekening gehouden met verschillende factoren. Zo hebben wij niet alleen rekening gehouden met de prijs maar ook met ervaringen van andere katteneigenaren en onze eigen ervaringen.


Onze top 10 beste kattenbakken

Dat waren een hele hoop kattenbakken op een rij. Ben je er nog niet helemaal uit?

Mocht je er nog niet helemaal zeker van zijn, zelf hebben wij een persoonlijke top 10 beste kattenbakken gemaakt. Hierin vind je de kattentoiletten die ons erg aanspreken.

Onze persoonlijke top 10 is tot stand gekomen na het doen van onderzoek naar kattenbak reviews en ervaringen van kopers.

PeeWee EcoGranda XXL kattenbaksysteem

De PeeWee EcoGranda XXL kattenbaksysteem staat erom bekend dat deze voor 100% is gemaakt zijn van herbruikbare grondstoffen. Deze is dan ook alleen geschikt voor de kattenbakvulling van Peewee. De kattenbakvulling wordt gemaakt van zaagsel van de Zweedse fijnspar. Ammoniakgeur wordt perfect geabsorbeerd in de houtkorrels. De houtkorrels zijn tevens 100% afbreekbaar.

De PeeWee EcoGranda is uitermate geschikt voor grotere katten. Het systeem is zo ontworpen dat er tot ongeveer 2cm aan Peewee korrels in de bak moet worden gedaan. Als jouw kat plast, dan verdwijnt ongeveer 90% hiervan via het rooster naar de onderbak. De overige hoeveelheid urine wordt geabsorbeerd door de Peewee korrels in de bovenbak.

De korrels vormen zich hierna om tot zaagsel. Het zaagsel valt daarna in de onderbak als jouw kat start met graven in de bak. Als jij een kat hebt die gek is op een kattentoilet met houtkorrels, dan is dit wellicht een goede optie.

Rotho Bailey

Daarnaast hebben we de Rotho Bailey. Deze kattenbak heeft een erg fijne diepe onderbak. Dit heeft als erg groot voordeel dat wanneer jouw kat graaft, er niet snel vuiligheid buiten de bak terecht komt.

Het kattentoilet van Rotho is voorzien van een actief koolstoffilter, wat ervoor zorgt dat de ammoniaklucht goed wordt geneutraliseerd. De bak is gemaakt van een niet giftige kunststof. Zelf zijn wij erg te spreken over dit kattentoilet, omdat hij ook redelijk groot is. Dit vinden wij zelf prettig met meerdere katten in huis.

Trixie Vico

De Trixie Vico, staat bekend om zijn grootte en de diepte van de bak. Een hoogstaande rand is erg prettig. Zo kan urine niet snel over de rand van de bak heen gaan. Daarnaast blijft de vuiligheid sneller in de bak, als jouw kat begint met graven.

Rotho Bailey met kap en klep

Wederom een kattentoilet van Rotho, dit keer de Rotho Bailey met kap en klep. Deze bak heeft een hoge vloerpan, waardoor grote katten hier ook gemakkelijk gebruik van kunnen maken.

Ook deze bak heeft een koolstoffilter aan de bovenkant van het kattentoilet. Waardoor de geurtjes vanuit de bak goed worden verborgen. De bak zelf is gemakkelijk schoon te maken en is gemaakt van BPA vrij plastic.

Trendy Cat Cats in love van Moderna

De Trendy Cat Cats in love van Moderna is een trendy en leuk kattentoilet. Het kattenbakluikje en de zijkant van de bak zijn voorzien van kattenafbeeldingen. Echt één om verliefd op te worden. Maar het belangrijkste is natuurlijk de kwaliteit.

De bak is voorzien van een koolfilter om nare geurtjes tegen te gaan. Het gaat hierbij om een hoog kattentoilet, maar qua grootte valt hij wel iets tegen. Je hebt hiervan ook het XL formaat, deze is meer geschikt voor grotere katten. Qua design kattentoilet is dit wel echt een vrolijke om in huis te hebben.

Moderna Trendy Cat

Wederom een kattentoilet van Moderna, ditmaal de Moderna Trendy Cat. Deze bak is ten opzichte van het vorige model, wat groter. Dit is het XL formaat, wat geschikter is voor grotere katten of meerdere katten.

Daarnaast heeft ook dit kattentoilet van Moderna een prachtig design, waardoor het toch leuk is om een kattentoilet in huis te hebben staan. De bak is zeer stevig en de prijs kwaliteit verhouding is in onze ogen prima.

Open kattentoilet

Dan komen we aan bij het open kattentoilet met een hoge rand. Sommige katten vinden het namelijk helemaal niet prettig om opgesloten te zitten in een dichte bak. Daarnaast zijn er veel katten die ook niet van een kattenluikje houden in het kattentoilet.

Dit kattentoilet heeft en geen klep en dus ook geen luikje. Het is een bak met een hoge rand, waardoor de uitwerpselen van jouw kat netjes in de bak blijven. Daarnaast is de kattenbak uiterst geschikt voor grotere katten.

Bij ons thuis houden de katten ook niet van een kattenluikje. De klep zit er altijd wel netjes op. Er zijn veel kattenbakken waar je het kattenluikje uit kunt halen, mocht dit prettiger zijn voor jouw kat.

Imac Maddy

Dan zijn we aangekomen bij de Imac Maddy in het roze. De bak is overigens in drie verschillende kleuren beschikbaar:

 • blauw
 • roze
 • grijs

Het is een erg ruim kattentoilet voorzien van een koolfilter. Erg prettig om de nare geurtjes in het kattentoilet te houden. De bak is wederom voorzien van erg hoge randen, waardoor het kattengrit en de uitwerpselen van jouw kat netjes in de bak blijven.

Trendy Cat Eden

Weer een kattentoilet van Moderna, dit keer het Trendy Cat Eden kattentoilet. Het is een modieuze bak met redelijke afmetingen. De kattenbak is gemaakt van goede kwaliteit plastic, waardoor hij geschikt is voor langdurig gebruik. De urine van jouw kat kan namelijk het plastic aantasten, waardoor het steeds dunner word.

Zoals eerder aangegeven is het een kattentoilet met redelijk afmetingen. In vergelijking met eerder genoemde kattenbakken, is deze kattenbak minder geschikt voor grotere katten.

Tom

Het kattentoilet van het merk Tom, is te omschrijven als simpel maar praktisch. Het is een redelijk hoge kattenbak met hoge opstap. Het is een degelijke kattenbak die doet waar hij voor staat.

Qua design is de kattenbak wat simpel, maar daarentegen ook onopvallend in huis.


Welke soorten kattenbakken zijn er?

Zoals je mogelijk weet zijn er verschillende soorten kattenbakken. De ene persoon vindt de ene kattenbak prettiger, dan de ander. Hieronder zetten wij ze voor je op een rijtje:

 • Grote kattenbak
 • Design kattenbak
 • Kattenbak met zeef
 • Zelfreinigende kattenbak
 • Kattenbak inclusief lade
 • Automatische kattenbak

Daarnaast heb je nog twee keuzes in het type kattenbak namelijk:

 • Gesloten
 • Open

Hoe vaak verschoon je een kattenbak?

Als je goede kattengrit of misschien wel houtkorrels hebt, kan je de kattenbak één keer per maand reinigen. Zelf hebben wij drie katten in huis en scheppen de kattenbakken minimaal één keer per dag uit. Natuurlijk vullen we de kattenbak zo nu en dan aan met wat extra klontvormige kattenbakvulling.

kattenbak-groot

Wij redden het om de kattenbak één keer per maand volledig te reinigen. Dit is per situatie en het aantal katten natuurlijk verschillend.

Het is onwijs belangrijk om de kattenbak zo schoon mogelijk te houden. Katten zijn erg kieskeurig en vooral schoon, als de kattenbak te vies is naar hun zin weigeren ze hem.

Bij ons is dit gelukkig nog nooit voorgekomen, maar je hoort weleens verhalen van katten die hun behoefte in huis gaan doen.


Hoe kan je het beste een kattenbak reinigen?

Een kattenbak reinigen, kan je het beste te doen door enkel water te gebruiken. Eventueel zou je ervoor kunnen kiezen om een schoonmaakmiddel zonder parfum te gebruiken, als je dat een fijner gevoel geeft.

Katten zijn namelijk geen fan van sterke parfum luchtjes. Als jij de kattenbak gaat reinigen met een schoonmaakmiddel met een erg heftige parfum, heb je kans dat jouw kat niet meer op het kattentoilet wilt.

kattenbak-schep

De methode die wij zelf gebruiken zullen wij beschrijven. Wij legen de kattenbakken in twee vuilniszakken. Vervolgens gaan we de kattenbak reinigen in de wasbak met warm water en een klein beetje sop met een borstel. Hierna spoelen we hem meerdere keren uit en drogen hem af met een oude doek. Daarna is hij gereed om opnieuw te vullen met kattengrit.

Een tip van ons: reinig de wasbak en het aanrecht hierna goed! Er zitten natuurlijk onwijs veel bacteriën in een kattenbak en deze wil je niet in de wasbak of op je keukenblad achterlaten.

Het kattengrit gooien wij vervolgens in de afvalcontainer in de vuilniszak.


Wat is de beste plek voor een kattenbak?

De beste plek voor een kattenbak is daar waar jouw kat er goed bij kan. Er moeten geen obstakels voor staan en de ingang moet vrij zijn. Bij ons in huis staan de kattenbakken in een apart zijkamertje van de woonkamer. Zo hebben de katten altijd hun eigen plekje en is de kattenbak altijd toegankelijk.

Deze ruimte hebben wij eigenlijk omgetoverd tot kattenkamer, hier zijn onder andere ook een krabpaal en de water en voerbakken terug te vinden. Als het te druk is in de woonkamer, kunnen de katten zich altijd terugtrekken in hun eigen ruimte.


Wat kan je doen tegen de uitloop van de kattenbak?

Herken jij dit ook? Het kattengrit ligt door het hele huis? Met drie katten in huis weten wij hier alles van. Onze ervaring is des te kleiner het kattengrit, des te meer uitloop van de kattenbak.

Zelf gebruiken wij een redelijk fijn kattengrit, waardoor we de kattenbak steentjes overal in huis terug vinden. Op een gegeven moment zijn wij naar een oplossing gaan zoeken. Zo kwamen wij uit op de kattenbakmat, hierin vallen veel van de steentjes die aan de pootjes blijven kleven.

De kattenbakmat plaats je op grond voor de ingang van de kattenbak. Als jouw kat vervolgens zijn behoefte heeft gedaan in de kattenbak en deze verlaat, vallen veel steentjes in de mat. Dit zorgt ervoor dat je al een stuk minder last hebt van al het rondslingerende kattengrit in jouw woonkamer.

Je kunt de kattenbakmat een paar keer in de week even legen, zodat deze weer steentjes vrij is.


Kattenbak kopen? Een aantal tips voor jou!

Als jij de beste kattenbak gaat kopen, is het belangrijk om goed te bekijken wat jouw kat nodig heeft. Daarnaast kan je de behoeftes van jouw kat bijvoorbeeld afstemmen op jouw persoonlijke voorkeur.

Niet iedereen vindt dezelfde kattenbak mooi. Er zijn verschillende mogelijkheden. Als je maar onthoudt dat het belangrijkste is, als jouw kat zich comfortabel voelt.

Tip 1: Ontdek als eerst welke kattenbak geschikt is voor jouw kat!

Vind jouw kat het fijn om de ruimte te hebben? Heb je mogelijk meerdere katten in huis of heb je 1 kat in huis?

Er zijn diverse afwegingen die je voor jezelf kunt maken. Zo hebben wij 3 katten in huis, waardoor onze voorkeur uit ging naar grotere kattenbakken. Hier hebben de katten namelijk de ruimte en er kan meer kattengrit in, waardoor ze beter kunnen graven.

Daarnaast vonden wij een kattenbak met hogere instap fijner, zodat je minder uitloop hebt. Daarnaast is de kans kleiner dat er bijvoorbeeld urine buiten de kattenbak beland.

Tip 2: Denk goed na over het formaat

Heb jij één of meerdere grote katten? Dan is het wellicht handiger om voor een grotere kattenbak te gaan. De katten hebben dan veel meer de ruimte, dit is voor de kat zelf veel fijner.

Tip 3: Is het kattengrit geschikt voor jouw kattenbak?

Als je bijvoorbeeld kiest voor een automatische kattenbak, dan is het belangrijk goed te onderzoeken of het kattengrit geschikt is. Niet elk kattengrit kan namelijk in een automatische kattenbak.

Bovendien zijn er ook kattenbakken met een zeefsysteem, waardoor ook niet elk kattengrit geschikt is. Ons advies is om jezelf goed in te lezen in de product eigenschappen.

Tip 4: Bekijk kattenbak reviews van andere katteneigenaren

Ons advies is om zorgvuldig de kattenbak reviews van anderen te bekijken. Je kunt hier al snel uit opmaken, of een kattenbak geschikt is voor jouw en jouw kat.

Hier wordt vaak nuttige informatie in gedeeld, zoals de plus en minpunten. Je kunt dan gemakkelijk voor jezelf bepalen, wat jij het meest belangrijkst vind.

Tip 5: Is de prijs/kwaliteit verhouding van de kattenbak in orde?

Door het lezen van de reviews van andere kopers, kun je heel gemakkelijk zien of de prijs/kwaliteit verhouding in orde is.


Tot slot

Tot op de dag van vandaag hebben wij in elk geval totaal geen spijt voor onze keuze voor de Imac kattenbak maddy roze. De kattenbak heeft een hoge opstap en de katten hebben genoeg ruimte om rustig te graven.

Ben jij geïnteresseerd in andere beste kattenkoopjes? Bekijk dan eens onze beste krabpaal artikel of onze beste klontvormige kattenbakvulling artikel.

Wij wensen jou heel veel succes bij kopen van een geschikte kattenbak.

Reacties

0 reacties