Nieuwe hoop na ontdekken van Wilde katjes in het Verenigd Koninkrijk [video]

Het zeldzaamste dier van Groot-Brittannië krijgt nieuwe hoop nadat vier Wildcat-kittens zijn geboren in Wildwood in Kent. De kittens zijn op video vastgelegd door camera’s bij Wildwood Trust in de buurt van Canterbury – een goed doel gewijd aan het herstel van de verloren dieren in Groot-Brittannië.

Wildcats zijn het zeldzaamste dier van Groot-Brittannië en worden nu geclassificeerd als “functioneel uitgestorven” in het wild. Wildcat Keeper, Sally Holt zei: “Dit opmerkelijke succes is tot stand gekomen door tientallen jaren hard werken; met de meeste nummers die we ooit met één moeder hebben gefokt.” “Dit is zo de moeite waard, want dit is het eerste nest van moeder Jura en we zijn altijd erg bezorgd dat moeders de eerste keer hun kittens kunnen verliezen.

De toegewijde verzorgers van Wildwood hebben al vele jaren geleerd hoe uitdagend het fokken van wilde katjes kan zijn en zijn bijzonder trots op hoe goed moeder Jura met haar eerste nestje omgaat. Het aantal wilde katachtigen is nu zo laag dat uit nieuw onderzoek is gebleken dat er “niet langer een levensvatbare wilde kattenpopulatie in het wild leeft in Schotland“.

Wildcat Keeper Jack Poncé voegde toe: “We zijn zo trots op onze lieve kittens, twee meisjes en twee jongens die nu negen weken oud zijn. Mama heeft ze tot nu toe verborgen gehouden, maar we hopen dat bezoekers een glimp kunnen opvangen van deze nieuwsgierige jongeren terwijl ze hun bosrijke woning kunnen verkennen.

Wildcats zwierven ooit in het Verenigd Koninkrijk, inclusief Kent en het zuidoosten. Vervolging en vernietiging van leefgebieden brachten hen naar het noorden in hun laatste schuilplaatsen in Schotland, maar dit jaar classificeerden wetenschappers hen als functioneel uitgestorven, omdat er nog maar zo weinig zijn waargenomen. Wildwood-directeur en oprichter Peter Smith zei: “Dit schokkende nieuws zou iedereen moeten aanmoedigen om de onmiddellijke herintroductie van wilde katten te vragen en ervoor te zorgen dat voldoende land opnieuw wordt gebouwd om hun overleving te garanderen.”

Reacties

0 reacties