De beste kattenluik kopen

Wil jij een kattenluik kopen, maar weet jij niet welk kattenluik het beste geschikt is voor jouw kat? Dan ben je hier op de juiste pagina terecht gekomen.

Kattenluiken zie je vaak in een deur zitten. Via deze weg kan een kat kiezen of hij naar binnen of buiten gaat. Dit is vooral handig als jij de hele dag weg bent en jouw kat zelf kan bepalen om naar buiten of binnen te gaan.

Er zijn enorm veel verschillende soorten en merken luikjes, maar wat is nu de beste en meest geschikte voor jou en jouw kat?

Wij bespreken in dit artikel de beste kattenluik. We zullen de voordelen & nadelen bespreken en wij geven daarnaast diverse tips voor het kopen van een kattenluik.


Wat is een kattenluik?

In de intro hebben wij al een klein beetje vertelt wat een kattenluikje is. Voor de meeste mensen zal dit vanzelfsprekend klinken, maar anderen hebben misschien geen idee. Een kattenluik is een handig hulpmiddel om jouw kat naar binnen en naar buiten te laten. Jouw kat kan dit zelf bepalen.

Er zijn enorm veel verschillende soorten, maten en kleuren kattenluikjes. Een grote volwassenkat past bijvoorbeeld niet door een wat kleiner luikje. Daarom is het raadzaam om te onderzoeken wat jouw eisen voor een luikje zijn en of dit bij jouw kat past.


De beste kattenluiken

Wanneer wij op onderzoek uit gaan, dan houden wij rekening met de volgende zaken:

 • Beoordelingen van anderen
 • Prijs/kwaliteit
 • Populariteit van het product

Door middel van deze punten kunnen wij jou een beter overzicht geven en kun jij een weloverwogen beslissing maken om een geschikt kattenluikje te kopen.

Hieronder hebben wij voor jou je beste kattenluiken opgezocht. Als je op de knop “Koop bij Bol.com” klikt, dan zie je welke opties er beschikbaar zijn.


Onze persoonlijke top 5 kattenluiken

Misschien heb je inmiddels al een geschikt poezenluikje gevonden via de lijst van de beste kattenluiken. Als je toch nog geen keuze hebt kunnen maken, dan hebben wij hieronder nog een top 5 samengesteld.

Onze persoonlijke top 5 kattenluiken hebben wij gemaakt op basis van onze ervaringen met de luikjes en reviews van andere katteneigenaren.


Kattenluiken met microchip

SureFlap Microchip Basismodel Kattenluik M wit

Het luikje met chip van het merk SureFlap, heeft maar liefst 4 sluitingsmogelijkheden. Het ideale aan een luikje met chip, vinden wij dat hij niet voor elke kat wordt ontgrendeld. Het werkt namelijk op de microchip van jouw kat. Het poezenluikje van SureFlap kan maar liefst 32 verschillende chips onthouden.

Zo kunnen er geen vreemde katten in jouw huis rondlopen. De chip zorgt ervoor dat het luik alleen wordt geopend voor geselecteerde katten. Het is gemakkelijk te installeren en monteren, de batterijen gaan minimaal een half jaar mee.

Het wordt aangeraden om eens in de zoveel tijd een schoonmaak doekje over de sensoren te halen, zodat deze hun werking niet verliezen.

Afmetingen:

 • Doorgang 14×12

Kattenluiken met Magneet

Pet Select Kattenluik zwart met tunnel

Met het kattenluik met magnetische sluiting, kan je gebruik maken van een vierwegsluiting. Zo kan je ervoor kiezen om je kat alleen naar binnen of naar buiten te laten gaan of dat hij beide kanten op mag.

De magnetische sluiting van het luikje zorgt ervoor dat de tocht, wind en de regen buiten blijft. Bovendien wordt er een tochtstrip meegeleverd bij het luikje. Zo zorg je er nogmaals voor dat de kou lekker buiten blijft.

Het is een erg praktisch en netjes poezenluikje wat ook nog eens met gemak is te monteren.


Kattenluik met Clipsluiting

Kattenluik inclusief tunnel + 4 vergrendelingsstanden Wit

Als je opzoek bent naar een degelijk en makkelijk te monteren kattenluikje, is dit kattenluik één van jouw opties. Bovendien is het luikje gemakkelijk te monteren op deuren, dunne muren en zelfs ramen.

Wat wij erg positief vinden aan dit luikje, is dat er op de rand van het luik een soort borstel aanwezig is. Op deze manier heb je weinig last van het dicht kletteren van het luikje. Dit kan voor sommige mensen erg prettig zijn. Verder heeft de borstel ook nog een functie om de tocht, kou en het water buiten te houden.

Het poezenluikje sluit zich magnetisch af, waardoor het luik goed afgesloten is. De binnenrand van het luikje is afgewerkt met zacht materiaal. Zo kan jouw kat zich niet bezeren, tijdens het rennen door het luikje.

Afmetingen:

 • Afmeting buitenrand: 20x19x5,5
 • Afmeting luik: 15,5×15

Kattenluiken met Draaisysteem

Skipoo Kattenluik met Tunnel + 4 vergrendelingsstanden weerbestendig

Het kattenluik met draaisysteem heeft in totaal 4 vergrendelingsstanden. Zo kan je bepalen of jouw kat alleen naar buiten of binnen mag, volledig openen, of helemaal dicht zetten.

Als jouw kat door het luikje naar binnen of buiten rent, wordt de opening van het luik magnetisch afgesloten. Dit noemen ze ook wel het windstopsysteem. Zo kan er nooit toch wind of kou naar binnenkomen.

Verder heeft het kattenluik een geïntegreerde tunnel, waardoor jij niet tegen de binnenkant van je deur aankijkt. Er is een praktische handleiding aanwezig om het kattenluik te monteren.

Afmetingen:

 • Buitenmaat: 23,5x27x5,5
 • Binnenmaat: 18×18,5×5,5

Kattenluik voor grote katten

Catmate kattenluik grote kat 221 Wit

Heb jij een grote kat en ben jij opzoek naar een kattenluik voor een grote kat? Het luikje van Catmate is uitermate geschikt voor grote katten. Zoals je op de afbeelding kunt zien is het een behoorlijk groot luik.

Verder is het kattenluik beschikbaar in twee kleuren namelijk: wit en bruin. Het kattenluik heeft 4 vergrendelingsstanden die je kunt gebruiken. Het kattenluik kan uitsluitend op hout worden bevestigd.

Afmetingen:

 • Buitenmaat: 252x235mm
 • Uitzaagmaat: 227x210mm
 • Afmeting deur: 195x235mm
 • Tunneldiepte: 50mm

Welke soorten kattenluiken zijn er?

Zoals je inmiddels hebt kunnen lezen, zijn er verschillende soorten kattenluiken. Het ligt er maar net aan welke kattenluik bij jou en jouw kat past. Hieronder hebben wij nog een aantal verschillende soorten kattenluiken op een rijtje gezet:

 • Kattenluik met chip
 • Kattenluik voor grote katten
 • Magnetisch kattenluik
 • Kattenluik met draaisysteem
 • Kattenluik met clipsluiting

Ons advies is om zo goed mogelijk te checken wat de voordelen en nadelen zijn.


Wat zijn de voordelen van een kattenluik?

Er zijn enorm veel voordelen van een kattenluik.

 • Je kat kan zelf bepalen of hij/zij naar binnen of buiten gaat.
 • Als katten eigenaar hoef je niet continu de deur zelf open en dicht te doen om jouw kat naar buiten of binnen te laten.
 • Er zijn kattenluiken met een 4wegsluiting. Dit kan je als katten eigenaar instellen.
 • Er zijn kattenluiken met sloten, waardoor jij ervoor kan kiezen dat jouw kat bijvoorbeeld niet ’s nachts naar buiten gaat.

Wat zijn de nadelen van een kattenluik?

Er zijn vandaag de dag steeds meer luxere kattenluiken te koop. Toch zitten er ook nadelen aan een kattenluik. Wij hebben er een aantal op een rijtje gezet:

 • Naast jouw lieve kat, kunnen er ook vreemde katten jouw huis binnen komen via het kattenluik.
 • Als jij het kattenluik op slot hebt gezet, zorg er dan niet voor dat je jouw kat per ongeluk buitensluit.

Nog een aantal aandachtspuntjes waar je op moet letten als je een kattenluik koopt:

 • Check de mogelijkheden van een kattenluik, voordat je daadwerkelijk gaat kopen. Er zijn bijvoorbeeld kattenluiken met een chip. Als jouw kat een halsband met een chip erin heeft zitten, dan gaat het kattenluikje alleen voor jouw kat open. Zo voorkom je dat er vreemde katten of andere huisdieren in jouw woning terecht kunnen komen.
 • Controleer of het kattenluik goed aansluit in jouw deur. Het is namelijk niet fijn als het tocht of dat de kou en regen naar binnen komt. Gelukkig worden er vaak tochtstrips bij geleverd, maar mocht dit niet het geval zijn dan raden wij dit wel aan.

Kattenluik kopen? Ontdek nog extra 2 tips

Wil jij een kattenluik kopen? Dan moet je wel op een aantal puntjes letten. Het is namelijk zonde als er achteraf problemen ontstaan, waardoor je misschien iets kapot maakt. Hieronder lees je een 2 tips voor een kattenluik kopen.

Tip 1: Een kattenluikje bevestigen

Als je een kattenluikje gaat bevestigen dan moet je met een aantal dingen rekening houden. Zo dien je het bijvoorbeeld altijd tussen de 10 a 15 centimeter boven de grond te bevestigen.

Daarnaast moet je bedenken op welk materiaal je het kattenluik bevestigd. Denk bijvoorbeeld aan een houten deur of kunsttof. Het is ook mogelijk om een kattenluik in een raam te bevestigen. Dit kun je door een specialist laten doen.

Verder moet je checken of het kattenluikje echt goed is gemonteerd. Zorg ervoor dat het kattenluik geen krakend of piepend geluid maakt en uiteraard goed goed vast zit. Het kan namelijk zo zijn dat een kat bang wordt van deze geluiden en vervolgens geen gebruik meer wilt maken van het kattenluikje.

Onze tip is dat je goed moet kijken hoe je een kattenluikje moet bevestigen. Kijk bijvoorbeeld op YouTube of lees de bijgeleverde handleiding goed door.


Tip 2: Laat jouw kat wennen aan het kattenluik

Zoals ieder nieuw product in de omgeving van jouw kat, is dit mogelijk ook even wennen. Verwacht daarom niet dat je kat er direct doorheen zal gaan. Het heeft mogelijk wat tijd nodig om hieraan te wennen.

Het kan in het begin wat onwennig zijn als jouw kat met zijn snuit het luikje aanraakt. Geef het wat tijd en je zult zien dat het vanzelf goed gaat.


Tot slot

Hopelijk ben je nu meer informatie te weten gekomen over het beste kattenluik. Misschien heb je er zelfs al eentje op het oog om te kopen. Onze ervaringen met andere producten luidt als volgt: Doe zelf goed onderzoek.

Denk bijvoorbeeld aan de kattenluik ervaringen van anderen en wat de prijs/kwaliteit verhouding is. Lees de reviews van andere katten eigenaren, zodat jij een weloverwogen beslissing kan maken om een geschikte kattenluik te kopen.

Wij hopen dat je veel geleerd hebt van onze tips. Ben jij geïnteresseerd in andere beste katten koopjes? Bekijk dan eens ons beste kattensnacks artikel of beste kattentuigje artikel.

Wij wensen jou heel veel succes bij kopen van een kattenluik!

Reacties

0 reacties