Hoe een kattenvacht verzorgen

Kattenvacht verzorgen, hoe werkt dit nu precies?
Wat is er nu wel goed en wat niet?

Veel mensen hebben namelijk geen idee hoe vaak je een kattenvacht het beste kunt kammen of borstelen.

Bovendien is het van een aantal zaken afhankelijk hoe vaak je een kattenvacht kunt borstelen. Daarnaast zijn er veel katten die een hekel hebben aan het borstelen. Het is belangrijk om de vacht en haren van je kat gezond te houden. Deze fungeren eigenlijk als schild.

De vacht of haren zorgen er namelijk voor dat gevaren van buitenaf daadwerkelijk buiten de huid blijven, zodat de katten geen ontsteking of andere problemen kunnen oplopen. Hoe kies je nu de beste borstel voor jouw kattenvriendje? Wij zullen jou meer in dit artikel vertellen over de verzorging van je kat.

Hoe kun je het beste een kattenvacht verzorgen?

Wat erg belangrijk is voor de verzorging van de vacht van een kat, is het regelmatig borstelen. Het wassen van een kat is niet noodzakelijk, aangezien een kat zichzelf er goed schoon houdt met zijn tong.

Katten staan er namelijk om bekend dat zij zichzelf regelmatig wassen. Zo is er een leuk katten weetje, waaruit blijkt dat katten de helft van hun leven bezig zijn met het wassen van hun vacht, bizar toch?

Natuurlijk zou je er altijd voor kunnen kiezen als jouw kat vuil is, om hem te wassen. Maar dit is normaal gesproken dus absoluut niet nodig.

Er zijn een aantal kattenrassen die geen haar hebben. Hiervoor wordt wel aangeraden om ze regelmatig te wassen, omdat zij erg veel talg creƫren wat ze zelf niet weg kunnen krijgen.

Regelmatig borstelen van de vacht is belangrijk voor het welzijn van jouw kat

Een kat verliest net als een mens het hele jaar door haren. Jouw kat haalt zelf al enorm veel losse haren weg met zijn tong, maar het lukt hem niet om alle losse haren te verwijderen. Hij heeft hierbij een beetje hulp nodig.

Als je het borstelen bij katten niet goed bijhoudt, dan kan het voor vervelende jeuk zorgen of zelfs klitten. Zeker bij een kattenras met langere haren. Daarnaast kan het zelfs zijn wanneer jouw kat te veel losse haren oplikt, hij last krijgt van haarballen. Je kunt dit voorkomen door jouw kattenvriendje regelmatig te borstelen.

kortharige-vacht

Hoe vaak moet je een kat borstelen?

Hoe vaak je het beste een kat kunt borstelen, is afhankelijk van een aantal factoren. Zo speelt er onder andere mee hoelang de vacht is, gaat het om een langharige kat of een kortharige kat?

Bovendien kan teveel borstelen resulteren in het stimuleren van meer haarverlies. Daarom is het goed van te voren te bekijken om welke haarsoort het gaat. Als je kat niet in de rui is, dan geldt het volgende advies:

  • Langhaar: dagelijks kammen
  • Halflang haar: 2 keer per week kammen
  • Korthaar: 1 keer per week kammen

Daarnaast zijn katten 2 keer per jaar in de rui. Dit is het moment waarin ze wisselen naar een winter of zomer vacht. Het is natuurlijk logisch dat katten tijdens deze periode wat meer verzorging van de vacht nodig hebben.

Hoe kun je de kattenvacht van een kitten verzorgen?

In de eerste weken van een kitten leven, zorgt de moederpoes voor de vacht verzorging bij de kittens. Op een gegeven moment gaat het kitten de verzorging zelf overnemen.

Als het kitten groot genoeg is om bij jou thuis te komen wonen, wordt er aangeraden om hetzelfde borstel-schema te hanteren als hierboven.

Een tip van ons: is om het kitten rustig te laten wennen aan de borstel. Dit is hij waarschijnlijk nog niet gewend. Dit kan in het begin wat spannend zijn voor het jonge beestje.

Zelf hebben wij dit ook ervaren bij 2 van onze katten. Zij vonden het in het begin niet fijn om geborsteld te worden. Nu zijn ze er helemaal weg van, sterker nog ze gaan er helemaal voor liggen.

Met welke borstel kam je een kat?

Voor het verzorgen van een kattenvacht kun je het beste gebruik maken van een borstel en een vlooienkam. Welke borstel het meest geschikt is voor jouw kat, heeft te maken met de lengte van de vacht.

  • Kortharige katten: een draadborstel met gebogen tanden. Eventueel zou je er voor kunnen kiezen om de vacht hierna te kammen met een borstel voorzien van natuurhaar. Hier gaat de vacht namelijk mooi van glimmen.
  • Langharige en halflang harige katten: hier heb je een speciale ontviltingskam voor met afgeronde tanden. Deze kam is speciaal gemaakt voor het verwijderen klitten. Daarna kun je de vacht het beste kammen met een draadborstel met lange gebogen tanden.
langharige-vacht

Controle uitvoeren tijdens het verzorgen van de kattenvacht

Als wij onze katten borstelen, controleren wij de vacht direct. Zo controleren wij ze regelmatig op vlooien of vlooienresten, wondjes en kale plekken.

Wanneer je onregelmatigheden constateert in de huid of vacht van jouw vriendje, dan kan je het beste contact opnemen met je dierenarts.

Hoe kun je de kattenvacht verzorgen van een kat, die borstelen haat?

Onze katten hebben er gelukkig geen last van, maar er zijn katten die een hekel hebben aan borstelen. Ook deze katten hebben de juiste kattenvacht verzorging nodig, maar hoe kun je dit het beste aanpakken als je kat een hekel heeft aan borstelen?

Tips kattenvacht verzorgen

  • Zorg ervoor dat je op een plek gaat borstelen waar de kat zich comfortabel voelt. Zelf kiezen wij er altijd voor om onze katten te borstelen in hun eigen ruimte. Hier zijn ze het meest op hun gemak.
  • Ga eerst even knuffelen met je kat en zorg dat hij zich volledig relaxt voelt.
  • Haal langzamerhand de kam of borstel tevoorschijn en laat hem of haar er rustig aan ruiken. Verder hoef je nog niets met de borstel te doen, haal je kat ondertussen nog steeds aan. Kies er bijvoorbeeld voor om de kat te belonen met een kattensnoepje.
  • Als dit even goed gaat, dan kan je jouw kat rustig aanhalen met de borstel. Borstel hem rustig aan een aantal keer. Bovendien is het fijn om de kat daarnaast nog steeds te aaien, zo blijft hij zich comfortabel voelen.

Succes met de verzorging van de kattenvacht!

Reacties

0 reacties