Hoe kan je een kitten zindelijk maken

Een kitten zindelijk maken, sommige mensen zullen vaat denken dat dit een hele klus is. Maar in de realiteit valt dit reuze mee. Een kat is van nature namelijk erg schoon. Bovendien leren de kittens van een moederpoes om naar de kattenbak te gaan. Wij kunnen je wel een aantal tips geven om het zindelijk maken van jouw kitten te bevorderen.

kiitten-zindelijk-maken

Tip 1: Zorg dat de kattenbak schoon is en blijft

Katten zijn van nature heel schoon en kieskeurig. Zorg er daarom voor dat de kattenbak goed schoon blijft, zodat het blijft uitnodigen om de behoefte op de kattenbak te doen. Schep regelmatig de ontlasting uit de kattenbak.

Nog een tip van ons, ga geen heftige schoonmaakmiddelen met parfum gebruiken! Katten houden namelijk niet van geurtjes. Vervolgens kan het gebeuren dat hij zijn behoefte buiten de bak gaat doen.

De beste manier om de kattenbak schoon te maken, is nog altijd met water. Maar wanneer je de bak toch wilt schoonmaken of wassen, kan je hier een schoonmaakmiddel zonder parfum voor gebruiken.

Zorg dat de kattenbak aantrekkelijk is om in te gaan. Doe er bijvoorbeeld fijn kattengrit in.

Tip 2: Zorg ervoor dat de kattenbak goed toegankelijk is

Om een kitten zindelijk te maken, is een kattenbak een vereiste. Het is belangrijk om de kattenbak op een geschikte plek neer te zetten. Het liefst een plek waar hij goed in het zicht staat en waar het kitten direct naar toe kan lopen.

Let er bijvoorbeeld op dat de kattenbak goed toegankelijk is. Staan er geen spulletjes voor? Bij voorkeur kan je de kattenbak beter niet in de buurt van voerbakjes plaatsen.

Wat wij zelf hebben gedaan bij onze kittens, is het deksel van de kattenbak eraf gehaald en het plastic doorloop luikje eruit gehaald. Op deze manier zorg je ervoor dat het kitten niet bang wordt voor de kattenbak en hieraan wend.

Daarnaast is het belangrijk dat het kitten ten allen tijde bij de kattenbak kan komen. Is de kattenbak niet te hoog? Of is hij slecht zichtbaar?

Verplaats je in het kitten en bekijk wat op dat moment de beste locatie voor de kattenbak is. Als het kitten de kattenbak namelijk niet kan bereiken, is hij genoodzaakt om zijn behoefte in huis te doen. Dat is natuurlijk hetgeen wat je wilt voorkomen.

Tip 3: Help jouw kitten met naar de kattenbak gaan

Het kan ook zijn dat je een kitten een handje moet helpen om hem zindelijk te maken. Bijvoorbeeld in een situatie waarbij moederpoes is verdwenen of als het kitten eerder bij de moederpoes vandaan is gehaald.

Eigenlijk is dit hetzelfde zoals we bij kleine kinderen doen om ze zindelijk te maken. Je gaat het kitten dan meerdere keren per dag op de kattenbak zetten. Zet je kitten bijvoorbeeld na iedere maaltijd en in de ochtend en avond even op de kattenbak.

Dit zijn over het algemeen vaak tijdstippen waarop het kitten zijn behoefte doet. Daarnaast zou je het kitten zachtjes over zijn buikje kunnen wrijven, op deze manier zorg je ervoor dat de spijsvertering wordt gestimuleerd.

Als het kitten veel aan het miauwen is en onrustig ijsbeert, is het ook een teken om hem even op de kattenbak te zetten. Zorg er voor dat je geen spulletjes rond laat slingeren, die uitnodigen om de behoefte op te doen. Denk bijvoorbeeld aan tasjes, kartonnen dozen of bijvoorbeeld kledingstukken.

Tip 4: Heb je meerdere katten in huis? Zorg voor voldoende kattenbakken!

Er wordt aangeraden om per kat 1 kattenbak in huis te hebben plus een extra kattenbak. Dus wanneer je één kat in huis hebt is het advies om twee kattenbakken te kopen. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen.

Als jouw kat of kitten vanaf het begin wordt aangeleerd om op één kattenbak te gaan, is dit ook een mogelijkheid. Zelf hebben wij drie katten in huis. Zij hebben twee kattenbakken tot hun beschikking.

Wat wij zien gebeuren is dat de behoefte wordt verdeeld over beide kattenbakken. Wij hebben onze katten vanaf het begin geleerd, dat ze twee kattenbakken hebben. Zelf hebben wij gelukkig nooit ervaren dat de katten hun behoefte ergens in huis gingen doen. Het is in sommige situaties ook maar net hoe jouw kat opgroeit en waar jezelf voor kiest.


Kitten al zindelijk gemaakt door de moederpoes

Het gebeurt vaak dat een kitten al zindelijk is gemaakt door zijn moeder. Voor jou als fokker of misschien wel als nieuw baasje is dit erg prettig.

Tip: Vraag altijd welk kattengrit of kattenbakvulling een fokker gebruikt. Het kitten is namelijk gewend aan deze kattenbakvulling. Wanneer jij thuis komt en een andere kattenbakvulling gebruikt, kan het zomaar zijn dat het kitten niet meer zijn behoefte op de kattenbak gaat doen.

Zelf hebben wij dit met één van onze kittens ervaren. Bij thuis komst hadden wij een kattenbak met houtkorrels klaar gezet. Helaas bleef de kattenbak leeg. Natuurlijk ga je op een gegeven moment nadenken. Een kitten moet tenslotte een keer zijn behoefte doen.

Na een aantal uur gewacht te hebben, ontdekte wij een plasje in een hoekje van de kamer. Dit was voor ons een teken om de fokker even te gaan contacteren, over de kattenbakvulling. Wat bleek: er werd daar gebruik gemaakt van kattengrit. Het kitten was dus niet gewend aan houtkorrels.

Hierna hebben wij de houtkorrels vervangen door kattengrit. Het kitten ging hierna weer netjes naar de kattenbak.


Help mijn kat is niet meer zindelijk!

Het kan zomaar ineens gebeuren dat er bij een kat of kitten onzindelijkheid optreedt. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Er kunnen zelfs medische klachten aan verbonden zitten.

Als dit optreedt, is het advies altijd om eerst je dierenarts te contacteren. Zij kunnen dan een diagnose maken.

Kan jij jouw kitten zindelijk maken? Wij wensen jouw succes!

Reacties

0 reacties