Kattentuigje kopen, bekijk de beste

Een kattentuigje is ideaal als jouw kat of kitten heerlijk van de buitenlucht wilt genieten. Kattentuigjes zijn er voor zowel kittens als volwassen katten. In dit artikel gaan wij jou alles vertellen over het beste kattentuigje.

Er gaat niets boven het lekker zonnen in de buitenlucht. Maar niet elke katteneigenaar vind het prettig om zijn of haar kat vrij rond te laten lopen. Het kan zomaar gebeuren dat jouw kat de weg kwijt raakt of onder een auto komt. Scenario’s waar je liever niet over wilt nadenken!

Dit komt regelmatig voor bij raskatten. Wij hebben zelf ook twee raskatten in huis, die wij liever niet vrij willen laten rond lopen. We zijn veel te angstig dat ze meegenomen worden of dat er iets anders gebeurd.

Een kattentuigje is de geschikte oplossing in dit soort situaties. Jouw kat of katten kunnen op deze manier lekker genieten van de buitenlucht. Bovendien heb jij als katteneigenaar geen grote zorgen meer.

Daarnaast zou je er zelfs voor kunnen kiezen om een wandeling te maken met je kat. Dit is uiteraard niet voor elke kat weggelegd. Als jij een kat in huis hebt die bang is aangelegen is dit waarschijnlijk geen optie.

Er zijn enorm veel verschillende soorten, merken en maten, maar wat is nu het beste kattentuigje? Wij gaan jou uitgebreid alle voor en nadelen van de kattentuigjes vertellen, zodat jij het beste kattentuigje voor jouw kat kan kopen.

Daarnaast geven wij diverse tips voor het kopen van een kattentuigje en waar je op moet letten tijdens het aankopen.


Wat is een kattentuigje?

Een kattentuigje is ten opzichte van het kattenharnas, misschien wel het meest bekendste. Het gaat hierbij om een riempje met daar aan vast twee ronde openingen. De voorste opening gaat om de nek van de kat. De tweede opening wordt verder op de rug van de kat bevestigd. Beide openingen worden met elkaar verbonden door een horizontale lijn.

In een traditioneel tuigje hebben katten geen beperking van hun bewegingsvrijheid. Het tuigje kan namelijk op twee plekken worden los geklikt. Verder kan je een lange looplijn aan de bovenkant van het tuigje bevestigen, zodat jouw kat vrij kan rondlopen.

katten-gps-halsband

Wat is een kattenharnas?

Daarnaast bestaan er ook nog kattenharnassen. Is een kattenharnas wel veilig en is een kattenharnas ook geschikt voor kittens? Wij hebben dit voor je uitgezocht.

Een kattenharnas is over het algemeen steviger dan een kattentuigje. Bovendien zit een kattenharnas strakker om het lichaam van de kat dan een tuigje.

Een harnas zit in het midden op de borst van de kat tussen de voorpoten bevestigd en loopt door naar het midden van het lichaam.

Er bestaan tegenwoordig ook kattenharnassen voor kittens. Het is belangrijk om naar de juiste maat te kijken. Een te kleine maat is niet goed dit kan gaan drukken op het lichaam. Een te grote kattenharnas is ook niet goed. Dit maakt de kans op een ontsnapping namelijk groot.


Waarom zou je een kattentuigje kopen voor jouw kat?

Het is prettig als jij jouw kat onbezorgd buiten kan laten lopen. Veel katteneigenaren vinden het geen fijn gevoel om hun kat buiten los te laten lopen.

Er zijn allerlei scenario’s te bedenken waarom mensen hun kat liever niet buiten loslaten lopen. Hier komt het kattentuigje of kattenharnas om de hoek kijken. Deze twee accessoires zijn uiterst geschikt, om jouw kat lekker mee naar buiten te nemen.

Daarnaast zou je jouw kat ook met een kattenharnas of kattentuigje kunnen vervoeren naar de dierenarts. Wat je ook regelmatig ziet gebeuren is dat mensen hun kat uitlaten aan een kattentuigje. Als jouw kat van nature onderzoekend is en niet bang is aangelegd, zou je natuurlijk met een tuigje een heerlijke wandeling kunnen maken.


De beste kattentuigjes

Wij houden tijdens onze beoordeling rekening met de volgende zaken:

 • Beoordelingen van anderen
 • Prijs/kwaliteit
 • Populariteit van het product

Op deze manier zorgen wij ervoor dat we een duidelijk beeld kunnen schetsen van de producten en kunnen wij jou de beste producten laten zien.

Hieronder hebben wij voor jou je beste kattentuigjes op een rijtje gezet.

Bij veel producten is het mogelijk om ze te bestellen in verschillende kleuren of maten. Door te kiezen voor de optie “Koop bij Bol.com”, zie je welke opties er beschikbaar zijn.

Make Me Purr Kattentuigje met looplijn

Het beste kattentuigje met lange lijn

Adori Kattentuigjes

Red Dingo Kattentuigje

Kattentuigje van Lief

Het beste kattentuigje harnas

Het beste kattentuigje voor een kitten


Onze persoonlijke top 3 kattentuigjes

Misschien ben je inmiddels geslaagd in jouw zoektocht naar een geschikt kattentuigje aan de hand van de lijst: de beste kattentuigjes.

Als je toch nog niet helemaal zeker bent van je zaak, zelf hebben wij een lijst samengesteld met onze top 3 beste kattentuigjes.

Deze persoonlijke top 3 kattentuigjes hebben wij samengesteld op basis van onze ervaringen met de kattentuigjes en reviews van andere kopers.

Verstelbaar kattentuigje reflecterend met looplijn

Zelf vinden wij het verstelbare kattenharnas erg prettig. Wij zijn voorstanders van een harnas wat goed op de borst bevestigd kan worden. Verder gaan beide voorpoten door de voorste ronde cirkels heen. Op deze manier zit het harnas goed op het lichaam bevestigd. Het andere gedeelte van het harnas wordt verder op de rug bevestigd.

Het harnas is goed verstelbaar en zit comfortabel. Bovendien is dit harnas ook voorzien van twee dubbele ijzeren ringen op de rug, waaraan je de looplijn kan bevestigen. Verder heeft dit verstelbare kattenharnas reflecterende strepen, zodat jij jouw kat ook in de avond goed kunt zien.

Trixie soft-tuig met riem

Het kattenharnas van Trixie is erg fijn in gebruik. Daarnaast is er aan de voorkant van het harnas een klittenband strip aanwezig en een plastic klik systeem. Dubbele bescherming dus. Ook kan je hem doormiddel van het klittenband gemakkelijk groter en kleiner maken.

Het kattenharnas van Trixie wordt bevestigd rond de nek van de kat. Bij dit harnas zijn er geen openingen aanwezig om de voorpoten van de kat door te doen.

Wel zijn er reflecterende strepen aanwezig, zodat je jouw kat in de schemering goed in de gaten kunt houden.

Lief! Kattentuig met Looplijn unisex bruin/rood

Het kattentuigje van Lief is gemaakt van stevig nylon, waarvan de binnenkant gevoerd is. Dit zorgt ervoor dat jouw kat zich niet kan openhalen aan het tuigje, als hij hier bijvoorbeeld aan trekt.

Verder is het kattentuigje voorzien van een 130 cm lange looplijn en een maximale borstomvang van 35 cm.


Welke soorten kattentuigjes zijn er?

Zoals je wellicht inmiddels wel weet, zijn er verschillende soorten kattentuigjes. De één vind het ene tuigje prettiger, dan de andere. Er zijn 2 soorten kattentuigjes, namelijk:

 • Kattentuigjes met looplijn
 • Kattenharnas

Hoe moet je een kattentuigje omdoen?

Het omdoen van een kattentuigje kan voor sommige katteneigenaren nog weleens een probleem vormen. Niet elke kat vindt het in eerste instantie een goed idee om een tuigje te dragen.

Het veilig vastzetten van kattentuigjes kan je doen via de volgende stappen:

Stap 1: Binnen in huis wennen

 1. Kies als eerst voor een beste kattentuigje of een kattenharnas voor jouw kat
 2. Laat je kat op z’n gemak wennen aan het kattentuigje of kattenharnas
 3. Doe het kattentuigje geleidelijk aan over de kop van de kat
 4. Bevestig daarna rustig het nekbandje en maak de buikband vast
 5. Laat jouw kat in huis rustig rondlopen met het tuigje. Op dit moment is er nog geen looplijn aan het tuigje bevestigd
 6. Maak de looplijn vervolgens in huis vast aan het tuigje.
 7. Laat jouw kat rustig rondlopen met de looplijn. Zo went hij eraan dat er iets aan het tuigje hangt.
 8. Beloon je kat als hij het goed doet, geef hem bijvoorbeeld kattensnacks
 9. Vergroot spelenderwijs de afstand, door bijvoorbeeld een snoepje te gooien of maak gebruik van kattenspeelgoed.

Stap 2: Tijd om naar buiten te gaan!

 1. Het is tijd om naar buiten te gaan. Als jouw kat helemaal gewend is aan het kattentuigje, kan je hem mee naar buiten nemen.
 2. Laat hem langzaam aan wennen aan de buiten omgeving. Start bijvoorbeeld als eerste met 5 minuten.
 3. Verhoog dit aantal minuten iedere dag
 4. Er zijn buiten allerlei geluiden waar je kat mogelijk niet aan gewend is. Je kunt je kat laten wennen aan de omgeving door hem spelenderwijs af te leiden met bijvoorbeeld speelgoed of om hem zo nu en dan op te pakken.

Kattentuigje kopen? Een aantal tips!

Voordat je een kattentuigje gaat kopen, is het belangrijk om te weten waar je goed op moet letten. Wij hebben een aantal punten voor je genoteerd, zodat jij een goede beslissing kunt maken bij het kopen van een kattentuigje.

Tip 1: Wil je een kattentuigje of een kattenharnas?

Zoals we al eerder hebben geschreven zijn er kattentuigjes en kattenharnassen. Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Wat zou jou kat fijn vinden?

Een kattenharnas is over het algemeen wel steviger dan een kattentuigje. Daarnaast zit een kattenharnas steviger, zodat het beter om het lichaam van de kat is bevestigd.

Tip 2: De lengte van de looplijn van het kattentuigje

De kattentuigjes hebben allemaal verschillende maten looplijnen. Ben jij opzoek naar een grote of een wat kleinere looplijn?

De meest gangbare maat van een looplijn is zo’n 110 á 120 cm. Mocht je dit nog steeds te kort vinden, dan zou je er eventueel voor kunnen kiezen om een losse looplijn te kopen, zoals de Beeztees Nylon Kattenlijn. Dit is een extra lange looplijn van 500 cm lang. Deze lijn is uitermate geschikt voor mensen die een grote tuin hebben. Zo kan jouw kat heerlijk op zijn gemakje rondlopen.

Tip 3: Naar welk materiaal gaat jouw voorkeur uit?

De meest gangbare stof die wordt gebruikt voor de kattentuigjes is nylon of polyester. Maar er zijn ook kattentuigjes van leer of andere materialen. Het belangrijkste is dat het kattentuigje comfortabel zit voor jouw kat.

Het is namelijk niet fijn als een kattentuigje afknelt of gaat snijden. Dit is per kat verschillend. Het is daarom een kwestie van uitproberen.

Tip 4: Welke maat kattentuigje heb je nodig?

De grootte van het kattentuigje is uitermate belangrijk. Kattentuigjes zijn er in verschillende maten, zo heb je bijvoorbeeld ook kattentuigjes voor kittens en kattentuigjes voor grote katten. Heb jij een volwassenkat of een kitten?

Meet van te voren altijd even de hals van jouw kat op en het lichaam. Op deze manier kom je erachter welke maat kattentuigje jouw kat nodig heeft. Wanneer weet je of een kattentuigje goed zit?

Dit kan je heel gemakkelijk testen. Als je twee vingers tussen het kattentuigje en het kattenlichaam kunt doen, dan is dat gedeelte in orde. Ook als je één vinger tussen de hals en tuigje kunt doen, is de maat goed.

Het is belangrijk dat je kat voldoende speling houdt tussen het tuigje en zijn lichaam. Zo voorkom je namelijk afknelling en snijwonden.

Tip 5: Wat voor soort sluiting zou je willen?

Je hebt kattentuigjes met een klittenband sluiting, maar ook met een plastic klik systeem. Daarnaast heb je zelfs tuigjes met een dubbele sluiting van zowel klittenband als een plastic klik systeem.

Het gaat hierbij om een kwestie van persoonlijke voorkeur. Vind je één sluiting voldoende of geeft het een vertrouwder gevoel als het een dubbele sluiting is?

Verder kan je de kattentuigjes met klittenband sluitingen vaak gemakkelijker en sneller aantrekken. Bovendien is het verstellen van het tuigje ook sneller en gemakkelijker.

Tip 6: Bevestiging aan de hals of borst?

De laatste tip van ons gaat over de bevestiging van het kattenharnas. Heb jij liever een kattenharnas die je bevestigd aan de hals van de kat? Of gaat jouw voorkeur uit naar een harnas die je bevestigd aan de borst van de kat, waar de voorpoten doorheen kunnen? Zorg dat je hier goed over nadenkt.


Tot slot

Hopelijk heb je veel geleerd van alle tips en kun jij een juiste beslissing maken voor de beste kattentuigje voor jouw kat. Ben jij geïnteresseerd in andere beste katten koopjes? Bekijk dan eens ons beste drinkfontein artikel of beste kattenmand artikel.

Wij wensen jou heel veel succes bij kopen van een kattentuigje voor jouw kat!

Reacties

0 reacties